Magnesium is een mineraal dat erg belangrijk is voor de gezondheid. Een gezonde dosis magnesium is eigenlijk een must voor het lichaam. Het menselijk lichaam gebruikt dit mineraal namelijk voor de vorming van botten en spieren, de overdracht van zenuwprikkels, maar bijvoorbeeld ook voor de energiestofwisseling. Het mineraal wordt toepasselijker wijs ook wel het antistress-mineraal genoemd, omdat het onze spieren en zenuwen laat ontspannen. Een tekort van magnesium kan daarom ook leiden tot gezondheidsklachten. Om dit te voorkomen is het van belang om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium te komen zodat er geen tekort ontstaat.
Dagelijkse hoeveelheid magnesium
Magnesium zorgt dus voor belangrijke processen in het lichaam en ondersteunt andere stoffen bij het uitoefenen van hun werking. Helaas maakt ons lichaam dit belangrijke mineraal niet zelf aan. Vandaar dat het nodig is de hoeveelheid magnesium aan te vullen door eten van de juiste voeding en/of het gebruik van supplementen die zorgen voor de juiste dosis magnesium.
Voor de inname van magnesium bestaat geen Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) -richtlijn. Er is echter wel een advies uitgewerkt. Het Voedingscentrum adviseert vrouwen dagelijks een hoeveelheid van 280 milligram en mannen moeten dagelijks 350 milligram aan magnesium binnen krijgen.
Magnesiumtekort herkennen
Doordat magnesium in het menselijk lichaam aan de basis staat van honderden biochemische processen kan een tekort ook leiden tot veel uiteenlopende klachten. De meest voorkomende klachten zijn: spierkrampen (vaak in nek en kuiten) of gespannen spieren, maar ook geprikkeldheid, lusteloosheid, migraine, menstruatiepijn, spierzwakte, een laag libido, zenuwachtigheid en koude handen en voeten.
Wanneer men een groot en langdurig tekort heeft kan er sprake zijn van hartkloppingen, spijsverteringsproblemen, spasmen, overgevoeligheid en slapenloosheid.
Is er een vermoeden dat je een of meerdere ernstige symptomen van een tekort hebt dan is het altijd verstandig contact op te nemen met een arts. Die kan door middel van een test die bloed- en celwaarde meet een magnesiumtekort goed vast stellen.
Magnesiumtekort aanvullen
Wanneer er een tekort is opgemerkt kan men zich in eerste instantie gewoon zijn toevlucht nemen tot eten (dagelijks voedingpatroon). Een evenwichtige levensstijl, een gebalanceerd voedingspatroon en een gezond ontbijt zou de primaire bron van je dagelijkse magnesiuminname moeten zijn.
Ingrediënten die veel magnesium bevatten zijn: bananen, avocado, amandelnoten, volkoren graanproducten, groene groenten, cashewnoten en pinda’s maar ook pindakaas, pure chocolade, vette vis en melkproducten.
Magnesium Supplementen
Helaas blijkt het lastig te zijn om evenwichtig te eten. Magnesium supplementen kunnen een redding zijn om tegemoet te komen aan de nood aan magnesium. Atleten maken bijvoorbeeld veelvuldig gebruik van magnesiumolie om de spieren te verzorgen en daardoor spierkrampen te voorkomen. Voor sporters is tegenwoordig zelfs speciale magnesium sportolie ontwikkeld.
Ook ligt prestatiedrang en werkdruk in onze maatschappij vandaag de dag hoger dan ooit, waardoor steeds meer mensen met stress te maken krijgen. Wanneer we stress ervaren, verbruiken we meer magnesium. In dat geval kunnen magnesium kristallen/ vlokken uitkomst bieden in een ontspannen voeten- en of ligbad om het magnesiumniveau op peil te krijgen.